P1000100

 

 

Köpguide

"Denna köpguide är kopierad från Spray Bilnytt"

Begagnad Chrysler PT CruiserPTC1Dressed for successText & foto; Kjell Broberg, 01-10-08 Chrysler PT Cruiser har gjort stor succé tack vare sin 40-talsinspirerade form, men knappast för sin teknik. Tidigare har det varit hopplöst att hitta begagnade Cruiser på marknaden, men när begbilkrisen slår till finns det också gott om Cruiser-fynd att göra. PT Cruiser kom som 2000 års modell, bilen har sålts i tre utrustningsversioner: Classic, Touring och Limited. De flesta är maxutrustade Limited som lätt känns igen på sina kromade fälgar och lastbågar längst bak på taket. Classic har plåtfälgar och saknar det mesta i utrustningsväg, Touring har nästan allt som Limited ståtar med förutom läder/alcantaraklädseln, larm, lättmetallfälgarna är inte kromade utan lackade och bilen saknar lastbågar. Priserna var från början 169.500:- för Classic, 182.500:- för Touring och 204.500:- för Limited; idag handlar det om 174.900:-, 189.900:- respektive 214.900:-. Automatväxlade bilar är 7.500:- dyrare. 

 

PTC3Flera bra sidor PT Cruisers läckra design är förstås den stora fördelen, men bilen har flera bra egenskaper. Cruisern en liten flexbil likt Scénic, den kan konverteras till rena lastslukaren genom att det 65-35-delade baksätet fälls ihop eller lyfts ur (då får man 1,8 kubikmeters lastutrymme). Högra framstolens ryggstöd kan fällas fram för frakt av 2,4 meter långa föremål. Flexbilsinteriören innehåller också många fack och kluriga detaljer som att hatthyllan kan monteras i tre lägen och tål 45 kg last. Formen har egentligen bara en nackdel, bakåtsikten är dålig på grund av breda D-stolpar och baksätets nackstöd. Sikten blir inte hellre bättre av Limited-versionens mörktonade rutor.
PTC4Däremot har Cruiser högst konventionell teknik. Delar av mekanik och bottenplatta kommer från Chrysler Neon, som till exempel den 141 hk starka 2-litersfyran. Den matchar inte Cruiserns yttre på något sätt utan är en ganska mjäkig motor som kräver höga varv för att prestera - den är inte heller särskilt flexibel utan vibrerar en del under segdragning. Fyrans enda fördel är en måttlig förbrukning på 8,4 L/100 km.

PTC5Gott kvalitetsintryck Växellådan är trevligare med exakt länkage, "bakelitbollen" som utgör växelspaksknoppen är också rolig att jobba med. Reglage och strömbrytare ger gott kvalitetsinstryck och vi märker inget skrammel eller andra tecken på att testbilen (en -00 Touring som gått 1.500 mil) skulle vara slarvigt byggd i Chryslers mexikanska fabrik - från juli -01 tillverkas PT Cruiser i Graz, Österrike. Hittills har PT Cruiser bara genomgått ett krocktest, amerikanska NHTSA som gav bilen fem stjärnor för sidokrock baksäte, fyra stjärnor för sidokrock framsäte och frontalkrock passagerare - däremot bara två stjärnor för frontalkrock förare. Det sistnämnda beror på en ny typ av förarairbag som inte gav tillräckligt bra skydd i det här provet. Tilläggas bör att NHTSA:s krockprov sker vid högre hastighet än normalt och att bilen dessförinnan har blivit godkänd i amerikanska och europeiska certifieringsprov.

 

PTC6Classic svårsåld snikbil Det finns ett 50-tal PT Crusier till salu på våra vanliga begbilnät, antalet stiger med några bilar per månad vilket indikerar trögsåldhet. Prisbilden är splittrad, några optimistiska säljare försöker få ut överpriser på 230.000:- för fabriksnya bilar, men den tiden är förbi. I andra änden av utbudet finns direktimporterade exemplar för 100.000:- mindre. En typisk till-salu-bil är en -00 Limited med 2.000 mil på mätaren och det står 170-180.000:- på prislappen, men vår bedömning är att säljaren borde acceptera 10-15.000:- lägre pris med tanke på det stora antalet Cruiser till salu. De exemplar som dyker upp till salu för 130.000 är undantagslöst snikutrustade, direktimporterade Classic som på grund av sin låga utrustningsnivå är svårsålda.

PTC7 De problem man har sett hittills på PT Cruiser är förstås få - bilarna har inte rullat så långt än. Det handlar om läckage från luftkonditioneringen, att automatlådan växlar långsamt (åtgärdas genom omprogrammering), knarrande framstolar, kärvande golvlås för baksätet, missfärgning av lacken på B/C-stolpe, samt att bränslemätaren vägrar visa fullt utslag. Vi har också noterat att även om Cruiser har en djup och glänsande lack, så verkar den vara känslig för stenskott och slag. Motorhuvarna har ofta gott om lackskador, liksom front (plast) och sparklådor. All bilförsäkring har blivit dyr och PT Cruiser är inget undantag, den är klassad i 51617 och hamnar i mitten av prisbilden. Vagnsskadegarantin är på tre år och hjälper till genom att man bara behöver halvförsäkring - räkna med från 3.500:- och uppåt per år. Notera också att nybilsgarantin räcker i två år.

 

PTC8Chrysler PT Cruiser "Touring" Pris: Från 135.000:- 0-100 km/tim: 11,3 sekunder Toppfart: 190 km/tim Motortyp: Rak 4-cyl Volym: 1.996 cc Ventilsystem: 4 ventiler/cylinder 2 kamaxlar Effekt: 141 hk/5.600 varv Vridmoment: 186 Nm/4.400 varv Transmission: Manuell 5-växlad Drivning: Fram Bromsar fram/bak: Ventilerade skivor/skivor ABS: Ja + Antispinn Styrning: Kuggstång Vändcirkel: 11,1 meter (12,0 meter med automatlåda) Hjulställ fram: Fjäderben, krängningshämmare Hjulställ bak: Torsionsaxel, längslänkar, Wattlänkage, skruvfjädrar, krängningshämmare Fälgtyp/storlek: Lättmetall 6x16 tum Däckdimension: 205/55R16 Hjulbas: 262 cm Spårvidd fram/bak: 148/148 cm Längd/bredd/höjd: 429/179/160 cm Tjänstevikt: 1.570 kg Släpvagnsvikt: 1.000 kg Snittförbrukning: 8,4 liter/100 km Säkerhet: Airbag förare+passerare, sidoairbags fram, 5 trepuntsbälten och 5 nackskydd Garantier: Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 7 år Standardutrustning Touring Dimljus fram, läslampor, centrallås med fjärr, lastnät, 12-voltsuttag i bagagerummet, luftkonditionering, elhissar fram, farthållare, yttertemperaturmätare, kompass, lättmetallfälgar, höjdjusterbart förarsäte, CD-radio, läderratt Standardutrustning Limited Förutom Touring: Läder/alcantaraklädsel, larm, kromade lättmetallfälgar, tonade rutor, lastbågar